6 věcí, které byste měli vědět o termokrytu vířivek

U termokrytu vířivek můžete snadno nabýt pocitu, že pokud jste viděli jeden, viděli jste všechny. Jenže tomu tak úplně není a my vám v tomto článku vysvětlíme proč.

 

Mnoho termokrytů má stejný základní koncept struktury, i tak se ale mohou jeden od druhého lišit. Před koupí si nezapomeňte ověřit 6 níže popsaných aspektů, které ochrání vaši investici, rodinu či domácí zvířata.

 

1. Z čeho je termokryt vířivky vyroben?

Termokryty vířivek jsou většinou vyrobeny z pevných pěnových jader, které jsou utěsněny v plastových pouzdrech, aby nenasákly vlhkost, a jsou uzavřeny do vinylových krytů. Zpravidla jsou postaveny tak, aby byly schopné sklopit se v závěsném bodě, což vám pomůže při složení termokrytu dolů, a aby byly zkosené od středu dolů, což vám umožní snadné odstraňování vody, případně sněhu.

 

2. Co je pod povrchem termokrytu?

Základem termokrytu vířivky je pěna. Může jít o 1, 2, 3 či více kusů pěny. Hustota/hmotnost této pěny ovlivňuje hodnotu ukazovatele “R” (tepelný odpor), což je energetická účinnost termokrytu. Tato hustota (spolu s tloušťkou pěnové hmoty) ovlivňuje i zatížení nebo hmotnost, kterou je schopen kryt vířivky unést (např. sníh), dříve, než se pěnové jádro zničí.

„Většina termokrytů není konstruována tak,
aby udržela váhu člověka, ani domácích zvířat.“

Nejčastěji narazíte na pěnová jádra s hustotou v rozmezí 1 až 2 libry. Termokryt s pěnovým jádrem 1 lb (hustota cca 25kg/m³) bude obsahovat více kapes vzduchu a bude nabízet menší izolaci a nosnost než termokryt s pěnovým jádrem 2 lb (hustota přes 50kg/m³).

 

3. Zkontrujte rozestup

Zúžení je důležitým hlediskem pěnového jádra a může se u jednotlivých termokrytů lišit. Funguje podobně jako u střechy: čím strmější je, tím lepší je spád. Pro většinu termokrytů je typické cca 5cm zúžení od středu ke kraji.

„Pokud zjistíte, že máte zúžení menší, hledejte raději dále.“

Důležité je jak zúžení, tak i tloušťka pěny na každém konci tohoto zúžení. Tento rozměr hraje důležitou roli z hlediska izolace (hodnotě R) a rovněž rozhoduje o tom, kolik váhy (jakou zátěž) termokryt snese.

 

dulezite parametry termokrytu

 

4. Je termokryt správně utěsněn?

Jakýkoliv termokryt musí být dobře zajištěn, aby se dovnitř nedostala vlhkost. Nasákne-li termokryt vodou, výrazně ztěžkne a je pak velmi namáhavé se dostat do vířivky a užívat si hydromasáž. Co je však horší, vodou nasáklá pěna ztrácí své izolační vlastnosti, což zvyšuje ​nároky na provoz a vy tak můžete být příštím vyúčtováním za elektřinu velmi nepříjemně překvapeni.

 

5. Zkontrolujte panty termokrytu

Když už mluvíme o účtech za elektřinu, nezapomeňte zkontrolovat také oblast v okolí pantů, ne všechny jsou totiž stejné. Zároveň jde o hlavní oblast, kde může z vířivky unikat teplo. Ujistěte se tedy, že termorkryt je zkonstruován tak, aby minimalizoval tepelné ztráty v této oblasti.

 

6. Finální kontrola termokrytu zvenku

Obal krytu skrývá více než to, co vidíme pouhým okem. Tedy pokud víte, na co si dávat pozor. Většina z obalů termokrytu je vyrobena z mořského vinylu, který je odolný vůči plísním a UV záření, díky kterému se minimalizuje vyblednutí obalu.

„Doporučujeme dát vždy přednost právě takovémuto obalu.“

 

Kvalitní termokryt je základ

Většina výrobců nabízí pestrou škálu barevných provedení termokrytu, takže jej můžete skvěle sladit se svou vířivkou, domem či okolním terénem. Další rozdíly zahrnují celkovou kvalitu, zpevněné šití, jednoduché nebo dvojité prošití. Má kryt izolovaný zakrytý lem? Má zabudované bezpečnostní zámky? Ty se hodí nejen pro bezpečí dětí, ale jsou dobré i v případě velmi špatného počasí.

„S dobrým termokrytem budou vaše děti a zvířata v bezpečí.
Termokryt ochrání také vaši vířivku a pomůže vám
udržet nízké náklady na energie.“

Proto stojí za to investovat do kvalitního termokrytu už na začátku, což vám z dlouhodobého hlediska ušetří peníze a předejdete tak zhoršení stavu vaší vířivky.

 

Termokryt od MARQUIS – DuraCover – má dvojité izolované pěnové jádro, jehož hustota je přes 50kg/m³, a obsahuje 5cm pěnové zúžení od středu k okraji, dvojité šití a exkluzivní středové tepelné těsnění, které je umístěno po celé délce termokrytu na zachycování tepla. Investice do kvalitní vířivky od MARQUIS je tak skutečně skvělou investicí.

 

 

TAKÉ BY VÁS MOHLY ZAJÍMAT TYTO ČLÁNKY:

0 komentářu

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *