Úprava vody ve vířivce, swim spa a bazénu – chlorová vs bezchlorová chemie

Ještě donedávna byla chlorová dezinfekce považována za to nejlepší pro úpravu vody. To už však neplatí. Jaké jsou hlavní nevýhody chlorové dezinfekce? A jaké se nabízí alternativy?

 

Chlorová dezinfekce má mnoho nedostatků a není proto divu, že ji postupně střídá bezchlorová chemie. Jaké jsou hlavní problémy při použití chlorové dezinfekce?

 

1. Nedostačující oxidace

Chlor pracuje při oxidačním procesu, což je elektrochemická reakce. Atom chloru je však nestabilní a potřebuje proto další elektron. Ten si vezme z bakterie či jiné substance, na kterou ve vodě ve vířivce narazí. A tím je zabije.

„Jenže chybějící elektron nestačí k tomu,
aby se aminokyseliny či močovina dále oxidovali.“

Atom chloru je pouze spoutá, tím však vytvoří nové molekuly, které označujeme jako chloraminy (vázaný chlor) a ty mohou být ve značné míře škodlivé. Z toho důvodu musí být voda ve vířivce vyměněna co dva měsíce. Chlor sice dokáže zabíjet bakterie, jenže není schopen z vody odstranit biofilm, aminokyseliny v podobě tuků a olejů nebo močovinu v podobě zbytků potu a moči.

 

2. Problematická kyselina kyanurová

Chlor musí být svázán s kyselinou kyanurovou, aby vydržel pracovat po dobu několika dní. Tato kyselina k sobě přiváže atomy chloru, čímž jeho reakce zpomalí.

„Chlor díky tomu reaguje postupně, nikoliv okamžitě,
což by znamenalo, že by voda zůstala zcela bez dezinfekce.“

Po reakci však kyselina kyanurová ve vodě nadále zůstává a dochází k nárůstu její koncentrace. Po každém použití chloru je ve vodě této kyseliny více a více, což má negativní vliv na účinnost chloru. Jediná možnost, jak se kyseliny kyanurové zbavit, je vyměnit vodu.

 

problematicka kyselina kyanurova

 

3. Vysoká hladina pH

Přenos elektronu z bakterie na chlorový atom je elektrický proces. Ten je silně ovlivňován pH vody a při jeho vysokých hodnotách se schopnost přenosu elektronu výrazně omezuje. V průběhu prvních 4-6 týdnů po napuštění vody ale úroveň pH stoupá a účinnost chloru je tím snížena. V případě, že je pH vody 8, chlor je jen z 30 % tak účinný jako při pH 7! Abyste dosáhli požadovaného výsledku, musíte do vody nalít až 3x více chloru. A s ním je ve vodě i více kyseliny kyanurové

 

4. Vysoká teplota a víření vody

Jak už jsme zmínili výše, chlor není ve vodě příliš stabilní. S narůstající teplotou vody se množství chloru v ní snižuje. A také vzduch proudící do vody z trysek má na množství chloru ve vodě negativní vliv.

 

5. Působení chloru na pokožku

Většina lidí, kteří pro úpravu vody ve své vířivce, swim spa nebo bazénu používají chlorovou chemii, se po použití chodí osprchovat. Jejich kůže je totiž chlorem nasáklá, což se projevuje nepříjemným zápachem. Mnohem důležitější je ale to, co se s pokožkou děje neviditelně.

Naše pokožka je mírně kyselá, její pH je 5,5 a to zlepšuje účinnost chloru. Jakmile je na pokožce, začne zabíjet bakterie v epidermis, svrchní vrstvě pokožky, a chlor se může dostat i pod ní. To možná nezní tak hrozně, pokud ovšem nevíte, že bakterie jsou pro naši pokožku velmi důležité.

„Kůže je nejrozlehlejší orgán našeho těla
a pomocí ní jsou vylučovány toxiny a další nečistoty.“

A toto vylučování se bez bakterií neobejde. Pokud dojde k jejich zabití vlivem chloru, může se stát, že se zcela zastaví jejich produkce. To způsobí tzv. chlorovou alergii, která se projevuje svěděním a skvrnami na kůži. Tato alergie se neprojeví ihned, ale většinou až po 2-3 letech.

 

Jak se těchto problémů zbavit?

Jednoduše! Vyzkoušejte pro úpravu vody ve své vířivce, swim spa nebo bazénu bezchlorovou chemii. Pojďme se podívat na to, jak si s výše uvedenými nedostatky chlorové dezinfekce poradí přípravek SpaBalancer, který je vyroben na bázi minerálů.

 

1. Nedostačující oxidace

Přípravek SpaBalancer nepracuje s oxidací. Cizí předměty jednoduše a zcela přirozenou cestou obalí a ty se snadno odfiltrují pryč z vody.

 

spabalancer a problemy s vodou ve virivce

 

2. Problematická kyselina kyanurová

S ní si nemusíte dělat vůbec starosti. Pokud používáte SpaBalancer, kyselina kyanurová se vůbec nedostane do vody.

 

3. Vysoká hladina pH

Hodnota pH nemá na fungování SpaBalanceru žádný vliv, ten je totiž schopný pracovat při jakékoliv hladině pH.

 

4. Vysoká teplota a víření vody

Ani teplota nemá na SpaBalancer vliv, protože nedochází k přeměně na plyn a tento produkt má 100% účinnost při všech teplotách.

 

5. Působení SpaBalanceru na pokožku

Dostali jsme se k jedné z největších výhod SpaBalanceru. Ten byl dermatologicky testován a u žádného subjektu nedošlo na pokožce k reakci. Alespoň ne k horšímu. SpaBalancer odstraňuje z vody minerály a tím snižuje povrchové napětí vody, která tak působí měkčeji.

„I lidé trpící neurodermatitidou mohou strávit klidně
i několik hodin ve vířivce a užívat si bezstarostnou koupel.“

 

Máte problémy s úpravou vody? Neváhejte se na nás obrátit! Rádi vám s čímkoliv pomůžeme a poradíme.

 

KONTAKTUJTE NÁS:
723 703 755 
[email protected]

TAKÉ BY VÁS MOHLY ZAJÍMAT TYTO ČLÁNKY:

0 komentářu

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *