Jak zazimovat vířivku?

Máte exteriérovou vířivku a nebudete ji přes zimu využívat? Podívejte se, jak ji co nejlépe zazimovat tak, aby při dalším spuštění bezchybně fungovala.

 

Proč vířivku (ne)zazimovat?

Na okraj bychom chtěli zmínit, že zazimování vířivky je podle nás v mnoha případech zbytečné – a je to vlastně škoda. Někdy nám volají majitelé vířivky a ptají se nás, jak vířivku správně zazimovat. Na náš dotaz, proč ji vůbec zazimovat chtějí, odpovídají, že to se přece musí, ne?

„Myslí si totiž, že vířivku v zimě používat nejde.“

To ale za prvé není pravda a za druhé je to přesně naopak: používání vířivky v zimě, a ano, myslíme i té exteriérové, má celou řadu výhod!

Vodu teplou okolo 39 °C si daleko více užijete tehdy, pokud je kolem vás chladno než v horkých letních dnech. A při opouštění vířivky v zimě navíc zažijete tzv. sauna efekt, tedy náhlé zchlazení rozehřátého těla. Tento efekt je velmi osvěžující a především ozdravující. Zazimováním vířivky se tak snadno můžete připravit o to nejlepší, co vám nabízí.

Je ale možné, že k zazimování vířivky máte svůj důvod. Velmi častým důvodem bývá například nedostatečná či vůbec žádná izolace. Vířivka bez dostatečné izolace musí v chladných dnech vynakládat mnohem více energie na ohřátí vody uvnitř. Provoz takovéhoto modelu v zimě by vás vyšel opravdu draho.

„Pokud si tedy chcete vychutnat exteriérovou vířivku i v zimě,
investujte do kvalitní vířivky s opravdu kvalitní izolací.“

 

Jak probíhá zazimování vířivky?

Ze všeho nejdříve se musí vířivka odpojit od přívodu elektřiny. Je nutné, aby byl vypnutý i jistič! Poté se vířivka důkladně vypustí a voda se vyfouká také z potrubí, čerpadel, vytápění. Je dobré potrubí vyčistit, ideálně pomocí přípravku SpaBalancer k tomu určenému, který zvládne odstranit i odolný biofilm.

 

zazimovani virivky

 

Po vypuštění veškeré vody by se měla vířivka nechat důkladně oschnout. Je nutné povolit všechny šroubky, nechat otevřené všechny ventily a při vysoušení nezapomenout na zbytkovou vodu v topení a čerpadlech.

Nakonec se vířivka zakryje termokrytem a originálním ochranným obalem na celou vířivku či termokryt.

„Místo originálního obalu lze použít
i jinou plachtu vhodnou k zakrytí celé vířivky.“

 

Před novým napuštěním

Na jaře, jakmile se bude vířivka zase používat, je nutné opět utáhnout všechny šrouby a zavřít ventily. Mělo by se opět provést důkladné vyčištění potrubí, ve kterém se přes zimu mohly vytvořit mikroskopické nečistoty. Opětovné napouštění vířivky je prováděno přes filtr a v případě napouštění tvrdé vody je vhodné použít změkčovač vody. Jakmile je vířivka kompletně napuštěná, lze ji opět zapojit do elektřiny a začít používat.

 

Zazimování vířivky svěřte raději odborníkům

Ačkoliv vám možná připadá, že je zazimování vířivky jednoduché a zvládli byste ho sami, příliš vám to nedoporučujeme. Vyškolený servisní technik ví, co dělá, má nejen znalosti, ale také zkušenosti. Vám, zejména, pokud byste vířivku zazimovávali poprvé, se může snadno stát, že na něco zapomenete a nebo to neprovedete dostatečně důkladně.

„Tím byste však mohli svou vířivku nenávratně poškodit.“

A navíc se na škody vzniklé neodborným zazimováním nevztahuje záruka. Takže se vyplatí raději investovat peníze do odborného zazimování než utratit mnohem více za opravu či rovnou pořízení nové vířivky.

 

Pokud se nás chcete na cokoliv zeptat (nejen k zazimování vířivky), rádi vám vaše dotazy zodpovíme. Využijte kontakty níže, nebo náš přijďte navštívit osobně. Pomůžeme vám a poradíme s výběrem.

KONTAKTUJTE NÁS:
723 703 755 
[email protected]

 

  

TAKÉ BY VÁS MOHLY ZAJÍMAT TYTO ČLÁNKY:

0 komentářu

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *