Revoluce v bezchlorové úpravě vody ve vířivkách, swim spa a bazénech

Pro naše zdraví i životní prostředí je nejlepší používat při úpravě vody pouze prostředky, které neobsahují chlor, a to nejen ve vířivkách, ale i ve swim spa a bazénech.

I když se vám voda ve vířivce jeví jako čistá, nemusí to tak úplně být. Může být totiž kyselá a díky tomu také korozivní. A podobně je na tom i bezchlorová úprava vody u swim spa. O něco jednodušší je to s bazény, které mají dobrou filtraci.

 

Bezchlorová úprava vody

SpaBalancer_bezchlorova_uprava_vodyTeď odhalíme tři základní tajemství dokonale čisté a hlavně zdravé vody ve vaší vířivce, swim spa nebo bazénu.

Základním principem je odstranění všech (tedy i neviditelných) nečistot a cizích látek z vody, dezinfekce vody a dokonale čisté filtry. Proti biofilmu z bakterií a jiným nečistotám, které jsou součástí každé vířivky, swim spa nebo bazénu, jsou bohužel i ty nejagresivnější chlorové prostředky neúčinné.

 

 

 

Jak pracuje SpaBalancer, prostředek pro bezchlorovou úpravu vody?

SpaBalancer_bezchlorova_uprava_vody1. Musíme odstranit všechny (tedy i neviditelné) nečistoty a cizí látky z vody

SpaBalancer zlepšuje vodu pomocí minerálů. Tento prostředek dokáže stimulovat vodu tak, aby narostly její přirozené čistící mechanizmy. Základním postupem tohoto čistícího mechanizmu je hexagonální struktura vodních molekul. Ta přinese gelové seskupení, které má za úkol zapuzovat cizí předměty. Přísady oxidu hlinitého pak způsobí shlukování, které umožní odfiltrování  znečišťujících látek.

Díky SpaBalanceru vzroste tento přirozený čisticí proces tak, že dojde k účinnému vyčištění vody, tedy i k bezchlorové úpravě vody. Tento efekt ovlivňuje všechna znečištění vody. Přípravek je ovšem schopen vyčistit vodu bez toho, aby na první pohled vůbec znečištěná byla. Voda bude křišťálově čistá a jasná stejně jako horský potůček. Také jsme zjistili, že životnost vody díky těmto vlastnostem je vyšší než dva roky. Tudíž víme bezpečně, že můžete nechat vodu ve vířivce klidně celý rok.

 

Na jakém principu funguje UltraShock, klíč k bezchlorové úpravě vody?

SpaBalancer_bezchlorova_uprava_vody2. Dokonalá, zdraví neškodná dezinfekce a zároveň úplná likvidace biofilmu ve vířivkách, swim spa a bazénech

Ultrashock je modifikovaný chlornan sodný s vysokou hladinou pH. Při nalití do vody ve vířivce (voda v tu dobu funguje jako kyselina) se chlornan sodný rozdělí na sodík a oxid chloričitý. Oxid chloričitý má funkci aktivního komponentu. I přesto, že obsahuje slovo chlor, není to tak úplně chlor. V oxidu chloričitém je totiž jeden atom chloru spojený hned se dvěma atomy kyslíku.

Atom chloru působí pouze jako nosič těchto dvou atomů kyslíku. Pokud oxid chloričitý narazí na bakterii, tuk či špínu, atomy kyslíku se odpojí od atomu chloru a oxidují veškeré nečistoty. Zbylé atomy chloru se spojí s původním atomem sodíku a díky tomu dojde ke vzniku chloridu sodného, což je klasická kuchyňská sůl. Atom chloru nereaguje na přítomné nečistoty, tím pádem se jedná o bezchlorovou úpravu vody. Reakce ve vodě je čistě o oxidaci kyslíku. Díky tomu můžeme říci, že Ultrashock je přípravkem bez chloru. Ultrashock účinně zbavuje vířivky, swim spa a bazény biofilmu v potrubí.

 

Jakým způsobem pracuje FilterClean od SpaBalancer?

SpaBalancer_bezchlorova_uprava_vody3. Čištění filtrů u vířivek

Na trhu je už v dnešní době poměrně slušná nabídka různých čističů filtrů vířivek, jejich účinnost tu ovšem hodnotit nebudeme. SpaBalancer vám nabízí hned dva čističe filtrů, které jsou zcela kompatibilní se všemi prostředky.

1. FilterClean Classic – silný chemický čistič, který se doporučuje použít spíše pro velmi znečištěné filtry, má tendenci pěnit a je nutné jej důkladně vymýt.

2. FilterClean Natural – čistič vyrobený na rostlinné bázi, který nepění a chrání životní prostředí, čistí ale stejně silně jako jeho předchůdce.

 

Čištění filtrů vířivek a swim spa – jak často?

Filtry by se měly čistit v závislosti na používání každý týden nebo každý druhý týden. Na začátku se musí filtry čistit každé tři dny kvůli starému biofilmu, minerálům obsaženým ve vodě, těžšímu používání vířivky v začátcích a v neposlední řadě kvůli zvýšení hloubkového čištění pokožky u nových uživatelů.

Pokud se stane, že voda není čistá, je to téměř vždy způsobeno filtrem. Můžete projet prstem po švu filtru (v záhybu první filtrační membrány). Pokud ucítíte slizký film, je nutné filtr vyčistit.

 

Čištění filtrů vířivek a swim spa – jak?

Čisticí prostředek byste měli na filtr použít přes noc. Klidně jej ale můžete nechat působit déle. Díky čističi se ve filtru rozpustí všechny organické nečistoty jako je tuk, olej a další. Po uplynutí potřebné doby filtr vystříkejte vysokým proudem vody.

Ponechejte ve filtru trochu čističe Ultrashock (asi 20 ml na 10 litrů vody). Ten se postará o rozpuštění veškerého biofilmu a zabije zbytek bakterií a virů. Poté je potřeba filtr opět vystříkat hadicí. Není od věci čistit více filtrů dohromady. Nejen, že to šetří čas, ale hlavně čisticí prostředky.

Rozhodně nedoporučujeme čistit filtry v myčce! Filtry se dostatečně nevyčistí a při používání tlakového umývání může dojít ke zničení jejich membrány.

 

Pískové filtry a SpaBalancer

SpaBalancer funguje také s pískovými filtry. Není dobré nechávat písek ve filtru příliš dlouho, protože se v něm mohou nahromadit biofilm a bakterie. Měli byste se rovněž vyhnout zanesenému pískovému filtru. Z toho důvodu by měl být pískový filtr pravidelně luhovaný přes noc v Ultrashocku, který je celým klíčem k úspěšné bezchlorové úpravě vody (1/3 Ultrashocku a 2/3 vody). Potom už stačí písek jen přeprat.

 

bezchlorova chemie

Ucelený systém tvoří speciální filtr, širokospektrální bezchlorová dezinfekce a přípravek All in OnePro pokožku a komponenty vířivky je ideální udržovat pH vody na úrovni 6,8 – 7,2. V praxi využijete hlavně pH minus a pro měření testovací proužky.

 

TAKÉ BY VÁS MOHLY ZAJÍMAT TYTO ČLÁNKY:

0 komentářu

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *