Úprava vody ve vířivce, swim spa či bazénu od A po Z

Produkty SpaBalancer jsou opravdu jedinečné. Připravili jsme pro vás přehledný návod, jak s jejich pomocí zajistit tu nejlepší úpravu vody ve vaší vířivce.

 

SpaBalancer je komplexní bezchlorový systém úpravy vody ve vířivce, swim spa i bazénu, který podle našich zkušeností doopravdy funguje, pokud jej používáte správně a dodržujete dávkování. Pojďme se teď krok za krokem podívat na to, jak úprava vody s jeho použitím probíhá.

 

První napouštění vaší nové vířivky, swim spa nebo bazénu

1. Napuštění vody

Hadici, kterou budete vodu napouštět, nejdříve pořádně propláchněte tekoucí vodou. Potom na ni připojte spojený SpaBalancer Soft Water Filter a Prefilter. Máte-li v domácnosti zabudovaný změkčovač vody, odpojte ho.

„Takovou vodu do vířivky, swim spa či bazénu nenapouštějte,
jinak budete mít problémy s alkalinitou
a následnou úpravou a vyrovnáváním pH vody.“

Napouštíte-li vodu ze studny, je možné, že bude potřeba použít ještě další prostředky pro její úpravu. To vše je závislé na složení a kvalitě této vody a s tím vám můžeme pomoci individuálně. Studniční voda může být například tvrdá. V takovém případě ji musíte pro celou domácnost změkčit pomocí úpravny vody

 

2. Úprava napuštěné vody

Po napuštění přidejte do vody prostředek SpaBalancer Soft Water proti usazování vodního kamene (řiďte se postupem uvedeným v návodu) a spusťte hydromasážní čerpadla. V případě swim spa také protiproud a u bazénu filtraci.

 

3. Kontrola pH vody

V tomto kroku využijete přípravky pH+, pH- a alkalinita, na kontrolu pH vody pak testovací proužky SpaBalancer, nebo nějaké jiné testovací prostředky.

„Ideální pH je 7, výborných výsledků vaší vody ale dosáhnete i s pH mezi 6,8 a 7,2.“

Po nastavení ideálního pH dávkujte podle návodu prostředek SpaBalancer Ultrashock, případně Duozon 100 L. Po dalších 12 hodinách přidejte opět přesně podle návodu SpaBalancer pro vířivky (750ml balení), swim spa (2,5l balení) či bazény (5l balení).

POZOR! Každý z těchto prostředků pracuje jinak, nikdy je nezaměňujte! SpaBalancer vše dokonale vyčistí po předchozích prostředcích. Budete-li dodržovat dávkování, bude voda ve vaší vířivce, swim spa či bazénu dokonale čistá a zdravá.

Ultrashock/ Duozon 100 L a následně SpaBalancer přidávejte 1x týdně. Vždy do vody nejdříve přidejte Ultrashock/ Duozon 100 L a alespoň po 12 hodinách přidejte SpaBalancer.

„Pokud by vám kdykoliv přišlo, že voda není úplně čistá,
můžete přidat minimální dávku Ultrashocku nebo Duozonu 100 L,
tedy zhruba 5-20 ml na 1 metr kubický vody.“

 

kontrola ph vody ve virivce

 

4. Čištění filtrů

Během prvních 14 dní po uvedení do provozu je u vířivek a swim spa důležité po každém novém napuštění vody pořádně propláchnout filtry, alespoň co dva nebo tři dny. U bazénů ve stejných intervalech používejte pískovou filtraci. Na proplachování a opravdu důkladné vystříkání každičkého záhybu kartušového filtru vám skvěle pomůže léty ověřený pomocník značky SpaBalancer – čistič filtrů Filter Brausse.

„Po prvních 14 dnech od napuštění čistěte filtry alespoň jednou za 14 dní,
ideálně ale každý týden.“

To však závisí na četnosti i způsobu používání vaší vířivky, swim spa a nebo bazénu. Na toto pravidelné čistění používejte přípravky Filter Clean Classic či Filter Clean Natural. Jejich použití je opravdu jednoduché, po něm ještě filtry důkladně opláchněte pomocí Filter Barausse připojeného na hadici.

Tímto způsobem důsledně očištěný filtr vložte do nádoby s vodou a přípravkem Filter Clean (nanejvýš 2 dcl na 10 l vody). Filtr v tomto roztoku nechte ideálně alespoň 24 hodin. Nemáte-li vhodnou nádobu, do které by se dal filtr celý ponořit, vložte ho do té, kterou máte k dispozici, a po uplynutí 12 hodin filtr otočte.

„Poté jej opět vystříkejte vodou, aby na něm nezůstaly zbytky čisticích prostředků,
což by mohlo způsobovat pěnění vody ve vířivce, swim spa nebo malém bazénu.“

Filtry mají životnost přibližně 1 rok, s vhodnou péčí vám ale vydrží i déle. Zákazníkům vždy doporučujeme pořídit si dvě i více sad, které budete střídat. Filtr, který zrovna vyměňujete, můžete také vydezinfikovat. K tomu vám opět skvěle poslouží Ultrashock nebo Duozon. Umyté filtry vložte na 12 hodin do roztoku čisté vody a přípravku (25 ml na 10 l vody). Po 12 hodinách nechte filtry oschnout a máte jistotu, že jsou dokonale připravené na další použití.

 

Pravidelná úprava vody ve vaší vířivce, swim spa nebo bazénu

Voda ve vaší vířivce, swim spa či bazénu vám při správném používaní a dávkování prostředků SpaBalancer vydrží čistá až 1 rok, v případě nafukovacích vířivek asi 3 měsíce. My zákazníkům doporučujeme vodu měnit po půl roce, i kdyby se vám zdála křišťálově čistá. Za 6 měsíců se do ní přeci jen dostalo dost chemie pro úpravu pH, dezinfekce nebo na odvápnění.

„Také se nám osvědčilo přibližně každé 3 měsíce
vypustit alespoň třetinu vody a dopustit čerstvou.“

1. Důkladné čištění skořápky

Nezapomeňte při pravidelné výměně vody důkladně vyčistit celou skořápku i vnitřní stranu termokrytu (platí to i u nafukovacích vířivek), a to pomocí přípravku Clean&Refresh. Po umytí vše stačí opláchnout čistou vodou, vypustit vířivku a napouštět novou vodu přes SpaBalancer Soft Water Filter a Prefilter.

2. Důkladné vyčištění dalších částí

Během další výměny vody, tedy přibližně po roce od prvního napuštění, vyčistěte kromě skořápky a spodní části termokrytu také všechno potrubí a instalaci. K tomu je ideální přípravek SpaBalancer System Flush.

V případě swim spa nebo bazénů ale použijte šokovou dávku přípravku Ultrashock, případně Duozon (asi 20 ml na jeden kubík vody), protože System Flush opravdu výrazně pění a jeho dostatečné vypláchnutí by v případě většího swim spa a bazénu bylo dost zdlouhavé a namáhavé. Na vyčištění skořápky swim spa nebo vnitřní strany menších bazénů ale můžete Clean&Refresh použít, povrch se tím krásně vyčistí, osvěží a oživí.

 

dukladne cisteni skorapky virivky

 

Dlouho nepoužívané vířivky

U vířivek, které uvádíte do provozu po delší době nepoužívání, je dobré nejdříve udělat důkladnou diagnostiku jejího technického stavu. Je-li vše v pořádku, napusťte do vířivky vodu (pokud je ve vířivce ještě původní voda, nechte ji tam), otevřete všechny trysky, vodopády či fontánky a vyberte filtry. Do vody nalijte celou láhev prostředku System Flush a 2x asi na 15 minut spusťte všechna masážní čerpadla. U déle nepoužívaných nebo starších vířivek je dobré spustit čerpadla tímto způsobem (2x 15 minut) ještě po další hodině.

Z povrchu vody sbírejte pěnu, aby případné nečistoty necestovaly vodou a filtry stále dokola a vířivku alespoň na 12 hodin zavřete. Poté opět spusťte masážní čerpadla (opět 2x na 15 minut), i tentokrát sbírejte špinavou pěnu a stírejte usazené nečistoty z okraje vířivky. Následně vypusťte vodu a celou vířivku pořádně propláchněte, aby nově napuštěná voda nepěnila.

„POZOR! Vypouštění vířivky provádějte vždy, když není zapojená!“

 

TIP na závěr

Nám se osvědčil ještě další postup důkladného vyčištění:

1. Do vířivky vložíme ponorné čerpadlo a hadici pro přívod vody – napouštění. Tak vodu současně odčerpáváme i napouštíme, jednou za čas průběžně pustíme čerpadla a tím čistíme a proplachujeme potrubí.

Důležité je, abyste dobře sladili průtok a odtok, my na to používám dvě 3/4″ hadice. Díky spuštěným čerpadlům také vidíte, zda voda nepění, vyzkoušejte to s přisáváním vzduchu do trysek i bez něj.

„Pokud voda při přisávání vzduchu do trysek nepění, je vířivka dokonale čistá.“

2. Následně vyčerpáme veškerou vodu (opět připomínáme, abyste nezapomněli vypnout jistič!), vířivku umyjeme zevnitř (včetně podhlavníků či vnitřní strany termokrytu) s pomocí přípravku Clean&Refresh a důkladně opláchneme.

3. Vyprázdníme vířivku (nejvíce se nám pro tento krok osvědčilo ponorné čerpadlo, které je schopné vysát vodu do 1 mm), na hadici napojíme SpaBalancer Soft Water Filter a Prefilter a přes prostor filtrace napustíme vířivku.

4. Dále postupujeme tak, jako kdybychom vířivku napouštěli úplně poprvé.

 

 

Přípravky SpaBalancer pro bezchlorovou úpravu vody a mnoho dalších užitečných informací najdete na našem webu. V případě jakýchkoliv dotazů se na nás neváhejte obrátit! Rádi vám pomůžeme i poradíme s výběrem.

KONTAKTUJTE NÁS:
723 703 755 
[email protected]

TAKÉ BY VÁS MOHLY ZAJÍMAT TYTO ČLÁNKY:

 

0 komentářu

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *