Základní informace o úpravě vody ve vířivce, swim spa a bazénu

Kompletní průvodce úpravou vody ve vířivce, swim spa či bazénu, který se věnuje všem základním postupům a také produktům, jejich používání a dávkování.

 

Nemějte z úpravy vody obavy

Většina zákazníků řeší při výběru vířivky, swim spa či bazénu především jejich vlastnosti a parametry důležité pro výběr. O úpravu vody, která je čeká, se příliš nezajímají.

„A ani většina prodejců není v této oblasti příliš nápomocná
– svým zákazníkům o úpravě vody nic neříkají
a nechávají všechno na nich.“

Setkáváme se se zákazníky, kteří jsou z úpravy vody ve vířivkách poměrně zoufalí. Nemají potřebné informace, neví, co mají dělat, a mají pocit, že je celý proces příliš složitý, náročný na čas a energii a také drahý. To ale není pravda. Úprava vody ve vířivce, swim spa či bazénu může být opravdu jednoduchá a rychlá a zajistí vám dlouhodobě čistou, zdravou a krásnou vodu. Stačí, když zvolíte správný systém, který vám nabídne komplexní úpravu vody.

 

Nejlepší přípravky pro úpravu vody

My jsme během své dlouholeté praxe vyzkoušeli mnoho přípravků pro úpravu vody a zatím se nám nejlépe osvědčil systém SpaBalancer pro bezchlorovou úpravu vody ve vířivkách, swim spa a bazénech. Používáme jej sami dlouhou dobu, protože jsme zatím na nic lepšího a komplexnějšího nenarazili. Produkty SpaBalancer jsou účinné a spolehlivé, což nám potvrzují také naši zákazníci.

„Jen samotné kvalitní produkty vám ale čistou vodu nezaručí.“

Důležité je naučit se s nimi správně pracovat a používat a dávkovat je tak, aby odvedli tu nejlepší práci. Pokud vám více vyhovují jiné přípravky, nebudeme vám nic rozmlouvat. Na následujících řádcích však najdete rady, jak upravovat vodu ve vířivce, swim spa a bazénu s pomocí právě SpaBalanceru, protože již delší dobu používáme jen tento systém úpravy vody.

 

spabalancer to nejlepsi pro upravu vody ve virivce

 

Důkladné vyčištění

Nejdříve vířivku důkladně vyčistěte, včetně všech ventilů a potrubí. K tomu používáme prostředek System Flush. Dávkování je následující: do vířivek s objemem 800 l použijte ½ litru, do vířivek s objemem 800-1600 litrů nalijte 1 litr prostředku. Takto důkladné čištění vířivky provádějte 1× za rok.

„POZOR!
Prostředek System Flush se používá pouze ve vířivkách,
pro swim spa a bazény je nevhodný.“

V případě úpravy vody v těchto zařízeních se nám osvědčilo dezinfikovat vodu (a tím také ventily, potrubí a filtrační systém) jednou za rok s použitím prostředku Kyrol TC.

Po důkladném propláchnutí umyjte také skořepinu a spodní stranu termokrytu, ideálně za použití prostředku Clean & Refresh, který následně opláchněte čistou vodou. Tento prostředek je vybaven rozprašovačem a jeho použití je velmi jednoduché. Je podobné aplikaci prostředku pro ošetření nábytku.

Vnitřek vířivky a spodní část termokrytu jemně postříkejte a setřete měkkým hadříkem. My rádi používáme originální Magic Cleaning Cloth od SpaBalanceru, a to především na průběžné čištění vířivky během roku. Podrobný postup najdete v tomto článku.

 

Napouštění vody

Pokud do vířivky, swim spa či bazénu do 30 m3 napouštíte novou vodu a víte, že je vaše voda tvrdší, napouštějte ji přes Pure Stream a Prefiltr od SpaBalanceru. Zhruba v polovině napouštění pak do vody přidejte 1-2 dcl na 1 000 litrů (podle tvrdosti vody) prostředku Soft Water, který ji změkčí. V případě, že napouštíte vířivku, swim spa či menší bazén měkkou vodou, stačí při jejím napouštění použít pouze Prefiltr.

„Pure Stream i Prefiltr mají životnost asi 30 000 litrů proteklé vody.“

Po použití uzavřete Pure Stream s pomocí přiložených zátek a uložte jej ve vodorovné poloze. Před dalším napouštěním jej propláchněte přibližně 3 až 5 litry vody. Prefiltr můžete nechat uschnout na vzduchu.

 

Úprava pH a alkalinity

Po napuštění vířivky je nutné nastavit a stabilizovat alkalinitu a pH vody. K tomu skvěle slouží prostředky pH+, pH- či Alkalinita a požadované hodnoty nejlépe zkontrolujete testovacími proužky SpaBalancer. V případě vysoké alkalinity stačí opravit pouze pH vody, aby bylo mezi hodnotami 6,7 a 7,2.

„Prostředkem Alkalinita ji nesnížíte,
ten slouží pouze k jejímu zvýšení!“

Jakmile je voda napuštěná a pH stabilizované, přidejte do vody dezinfekční prostředek, nejlépe Kyrol TC, a to podle objemu napouštěné vířivky, swim spa nebo bazénu. Po asi cca 12 hodinách přidejte prostředek SpaBalancer, opět podle objemu vody v zařízení. Oba tyto prostředky dávkujte jednou týdně.

 

udrzba a cisteni virivky

 

Pravidelné čištění

Nám se nejlépe osvědčilo přidávat do vířivek a swim spa prostředek Kyrol TC každý den, na konci po posledním použití vířivky. Se zapnutou hydromasáží či cirkulací a přibližně 5-10 ml na 1 000 litrů.

„Množství musíte přizpůsobit nejen objemu, ale také počtu lidí,
kteří vířivku používali, a četnosti jejího použití.“

Tyto prostředky zajistí ideální oxidaci všech látek ve vodě. Prostředek SpaBalancer nepřidávejte každý den, stačí jen jednou týdně a to po 12 hodinách od použití Kyrol TC.

 

Čištění filtrů

Čistou a zdravou vodu zajistíte nejen pravidelnou úpravou vody, ale také důkladným a pravidelným čištěním filtrů. Máte-li tvrdou vodu, je nutné, abyste filtry v prvních 14 dnech po novém napuštění co dva nebo tři dny proplachovali.

„U nafukovacích nebo malých vířivek,
případně levných vířivek s malým filtrem,
je toto proplachování nutné provádět každý den.“

Zní to možná náročně, ale ušetříte si tím starosti s vodním kamenem a celkově si tím usnadníte úpravu vody a stabilizaci jejího pH. Také ušetříte na prostředcích a prodloužíte účinnost filtrů, což šetří čerpadla.

Po prvních 14 dnech od nového napuštění čistěte filtry jednou nebo dvakrát za týden. To záleží na tom, jak často vířivku používáte, kolik lidí, jaká je dodržována hygiena vstupu do vířivky, jak velké máte filtry a jak velká je filtrační plocha vzhledem k objemu vody, závisí to také na kvalitě filtračního systému. Na to, jaký interval čištění filtrů ve vířivkách, swim spa a bazénech zvolit, si musíte přijít sami podle svých vlastních zkušeností a pozorování.

„Kontrolujte však filtr, nikoliv vodu ve vířivce,
protože ta může být čistá, i když je filtr zanesený.“

Pro pravidelné čistění filtrů doporučujeme používat prostředek Filter Clean Classic nebo Filter Clean Neutral. Filtr vložte do nádoby tak, aby byl celý ponořený, přilijte asi 10 litrů vody (i méně, pokud máte menší nádobu) a přidejte 100 ml prostředku Filter Clean Classic nebo Filter Clean Neutral.

Nám se také velmi osvědčil nástroj pro čištění filtrů – spray. Ten filtry důkladně vyčistí vodou a při čištění kartušového filtru navíc nijak nepoškodí membrány. Více o čištění filtrů najdete v tomto článku.

 

Jak si poradit s dalšími problémy

Pokud se vám ve vířivce, swim spa či bazénu objeví pěna, použijte prostředek Antifoam. Nechte zapnutou cirkulaci a pokapejte pěnu pár kapkami. Jestli nezmizí, přidejte ještě dalších pár kapek.

Někdy se ve vířivce, swim spa či bazénu objeví mastná linka po celém obvodu v úrovni hladiny vody. Na její odstraňování doporučujeme použít Magic Cleaning Cloth, který odstraní všechny nečistoty a zabrání jejich průniku do vody.

„Tento šikovný hadřík stačí poté opláchnout v teplé vodě
a můžete jej kdykoliv znovu použít.“

Chcete-li vodu ve vaší vířivce, swim spa či bazénu trochu osvěžit, můžete použít vynikající bio citrusovou esenci SpaBalancer Parfum Citrus. Stačí nakapat jen pár kapek a voda bude provoněná krásnou svěží vůní.

 

V případě jakýchkoliv dotazů se na nás neváhejte obrátit! Rádi vám pomůžeme a poradíme.

KONTAKTUJTE NÁS:
723 703 755 
[email protected]

TAKÉ BY VÁS MOHLY ZAJÍMAT TYTO ČLÁNKY:

0 komentářu

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *